| Autor |
Koleje |
Franciszek Józef II
JCKM

Ranga: JCKM

Miejscowość: Wien/Budapest
Data rejestracji: 24.04.05 |
| Dodane dnia 22. 07. 2010 14:44:33 |
|
|
W Austro-Węgrzech "istnieją" trzy przedsiębiorstwa kolejowe.
Pierwsze działa w części austriackiej, jest to kaiserlich-koeniglich Staatsbahnen (c. k. Koleje Państwowe), drugie w części węgierskiej, jest to Magyar Kiraly Államvasutak (król. węg. Koleje Państwowe), obydwa obsługują także połączenia w Bośni i Hercegowinie.
Ponadto, za pomocą swojej infrastruktury obsługują połączenia trzeciego przedsiębiorstwa, kaiserlich-koeniglich Internationale Eisenbahn-Schlafwagen-Gesellschaft (c. k. Międzynarodowa Spółka Wagonów Sypialnych Kolei Żelaznych), czyli połączenia Orient Expressu.
Wszystkie przedsiębiorstwa "istnieją", bo tak naprawdę są one państwowo-dworskie i nigdy prawnie nie powstały. Chciałbym jednak, by np. C. i K. Rząd zechciał się nimi zaopiekować, np. powołując je jako spółki skarbu państwa, którymi ktoś mógłby zarządzać.
Pragnę zauważyć, że nasze koleje wraz z ich perłą - Orient Expressem - od czasu powstania pierwszego połączenia kolei parowej na kontynencie europejskim w 1838 roku na trasie Floridsdorf - Deutsch Wagram były i są jednymi z lepszych kolei na świecie, realnym i wirtualnym. Tak samo, jak w przypadku armii, jesteśmy mikronacją o największych chyba tradycjach w tej dziedzinie, mamy własne mundury i historię kolei.
Chciałbym, aby w ramach kolei państwowych działały także koleje prywatne, tak samo jak w dawnych Austro-Węgrzech. O ile będą dobrze zarządzane, warto pomyśleć nad zyskiem dla ich zarządców.
Pragnę tylko zauważyć, że koleje są obecnie nadal najlepszym środkiem transportu, a w Austro-Węgrzech winny być chlubą kraju, do którego przecież przyjeżdża mnóstwo turystów, by podziwiać jego niepowtarzalne uroki. Od austro-węgierskich pociągów winno się ustawiać zegarki, a po wejściu do wagonu pasażerowie winni się czuć tak dobrze, by nie chcieli go już nigdy opuszczać.
A samoloty... cóż, zacytuję: "nikt normalny mi nie powie, że maszyna może latać". Oczywiście linie lotnicze to też ważna działka, ale na inny temat.
Cóż sądzą inni? Czy są jakieś propozycje? :-)
(-) FJ II, I. R. |
|
| Autor |
RE: Koleje |
hr Xavery Klopocki
Redaktor

Ranga: Prawdziwy pisarz

Miejscowość: Lemberg (Lwów)
Data rejestracji: 11.03.10 |
| Dodane dnia 22. 07. 2010 15:07:01 |
|
|
Ministerstwo Skarbu przyjrzy sie wnkliwie tej sprawie i podejmie wlasciwe dzialania. Decyzja bedzie 1 sierpnia. Oczywiscie bede niezmiernie wzieczny za wszelkie sugestie.
 |
|
| Autor |
Franciszek Józef II
JCKM

| Dodane dnia 22. 07. 2010 16:33:00 |
|
|
Polecam też stronę kkstb.pl dla zapoznania się ze starymi kolejami, no i serię artykułów w Wikipedii.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Autor |
Conrad von Bielendorf
Poddany

Ranga: Stary Wyjadacz

Miejscowość: Krakau (Kraków)
Data rejestracji: 13.03.07 |
| Dodane dnia 23. 07. 2010 07:59:19 |
|
|
|
Ktoś wytyczył kiedykolwiek linie kolejowe? Ot, choćby dla zasady. Skoro mamy przewozy, JCKM pragnie, by działały efektywnie, czyli w tym przypadku jak mniemam, miały swoją stronę z prawdziwego zdarzenia, opłacałoby się zająć całą infrastrukturą. Rząd nie przewiduje ministerstwa infrastruktury (nie to co kiedyś :) ). Proponuję zająć się tym od podstaw, a ja mogę w czymś dopomóc, jeśli można.I jeśli potrzeba. |
|
| Autor |
Franciszek Józef II
JCKM

| Dodane dnia 23. 07. 2010 12:51:04 |
|
|
Naturalnie, w dziale poświęconym mapie naszego państwa wytyczone są linie kolejowe (Link), poza tym funkcjonuje także Orient Express z Surmenii do Austro-Węgier (Link), który powstał w ramach obchodów V Rocznicy powstania Austro-Węgier, w dodatku - proszę wybaczyć nieskromność - całkiem nieźle zorganizowanych obchodów. Dodam tylko, że Orient Express jest po stronie surmeńskiej obsługiwany przez Surmenijskie Zeleznodrome.
Sądzę jednak, że warto zacząć własnie od strony, choćby bardzo prostej, nawet opartej o jakiś szablon, a jednocześnie odkurzającej starą świetność i niepowtarzalny klimat austro-węgierskiej kolei. Jak mawiano także i w moich stronach, "kto ma w głowie olej, ten idzie na kolej".
(-) FJ II, I. R. |
|
| Autor |
Conrad von Bielendorf
Poddany

| Dodane dnia 23. 07. 2010 13:48:30 |
|
|
Pardon, nie patrzę uważnie. Rzeczywiście są linie :D Pozapominało się parę rzeczy..
To czekamy na działania rządu.... Może jakiś pełnomocnik ? |
|
| Autor |
Jacob ORhada
Poddany

Ranga: Bywa regularnie

Miejscowość: Debreczen
Data rejestracji: 28.05.10 |
| Dodane dnia 30. 07. 2010 18:58:17 |
|
|
Jestem za odpowiedzialną ale konsekwentną prywatyzacją kolei. Prywatny właściciel- miłośnik kolei, zajmie się tym lepiej niż rozbuchany urząd rządowy.
Linienschiffskapitän Jakub O'Rhada, hrabia O'Rhada z Cósta Óir
Delegat VIII kadencji Zgromadzenia Parlamentarnego
Emigrant morvański. |
|
| Autor |
Conrad von Bielendorf
Poddany

| Dodane dnia 30. 07. 2010 20:05:47 |
|
|
Prawie zgoda. Państwo nie powinno się mieszać w sprawy przewozów, lecz tory pownny mieć publiczny charakter.
Trochę offtopic, lecz jednak utrzymany w konwencji tematu. :P |
|
| Autor |
hr Xavery Klopocki
Redaktor

| Dodane dnia 30. 07. 2010 22:11:47 |
|
|
Obecnie kwestie infrastruktury podlegaja MSW.
Jestesmy w Rzadzie w trakcie rozmow o utworzeniu Ministerstwa Infrastruktury, ale chodzi nam raczej o infrastrukture... informatyczna. Tym niemniej, dolaczeni kompetencji dot. transportu.
W kazdym razie, te kwestie zrobia sie istotne (wg. mnie) kiedy w zycie wejdzie SG. W projekcie jest uwzgledniony transport, zarowno kolejowy jak i drogowy, powietrzny czy wodny. W kwestii strony itp.- prosze o dwa dni cierpliwosci. Decyzje ukaza sie zgodnie z zapowiedzia.
 |
|
| Autor |
Jacob ORhada
Poddany

| Dodane dnia 31. 07. 2010 14:08:05 |
|
|
Zgadzam się z panem Conradem- tory jako obiekt strategiczny powinny pozostać w rękach państwa, choć to mogłoby zlecać np. ich konserwację lub rozbudowę prywatnym firmom.
Emigrant morvański. |
|
| Autor |
hr Xavery Klopocki
Redaktor

| Dodane dnia 02. 08. 2010 18:33:03 |
|
|
Szanowni Panstwo!
Przepraszam za opoznienie, nie mialem dostepu do Internetu.
Do konca tego tygodnia zostanie rozpisany konkurs na stanowisko inspektora ds kolei zelaznych przy Ministerstwie Skarbu, ktorego zadaniem bedzie dokladnie zbadac stan posiadania, stan techniczny naszych kolei i wszelkie sprawy dotyczace tego tematu, oraz przedstawienie Rzadowi raportu na ten temat. Po zapoznaniu sie z nim, zapewne zostanie powolana odpowiednia spolka (spolki?) z udzialem Skarbu Panstwa ktorych zadaniem bedzie obsluga kolei. Na jej pierwsszego dyrektora powolany zostanie ww. inspektor. Tym samym, sprawa z dziedziny zainteresowan mojego ninisterstwa, przejdzie do resortu Spraw Wewnetrznych lub innego odpowiedniego.
Dlaczego w ten sposob?
Poniewaz zalezy nam na tym, aby koleja zaopiekowal sie pasjonat- czlowiek ktory interesuje sie tematyka kolejowa, zarowna dawna jak i obecna, i bedzie umial 'wyobrazic sobie' austro- wegierska siec kolejowa wlasciwie od zera, ku pozytkowi nas wszystkich.
Czemu zajmuje sie tym Ministerstwo Skarbu?
Bo obecnie chodzi o majatek panstwowy, nad ktorym to my mamy nadzor.
Bede wdzieczny za kierowanie wszelkich pytan i uwag do Kancelarii Rzadu lub bezposrednio do mnie.
 |
|
| Autor |
Jacob ORhada
Poddany

| Dodane dnia 04. 08. 2010 16:13:52 |
|
|
Cóż, jako zwolennik wolnego rynku jestem przeciwny spółkom z udziałem skarbu państwa, generującym ton niepotrzebnych przepisów. Wolałbym, aby owa spółka była całkowicie prywatna, a jej właściciel zostałby wyłoniony na drodze uczciwego przetargu, który pokazałby faktyczne zainteresowanie i znajomość kwestii kolejowych, oraz chęć pracy nad nimi.
Pomysł z inwentaryzacją kolei jest natomiast dość dobry moim zdaniem.
Emigrant morvański. |
|
| Autor |
Franciszek Józef II
JCKM

| Dodane dnia 04. 08. 2010 18:54:28 |
|
|
Przy okazji - jestem zaszczycony, że udało mi się wywołać taką dyskusję i zapewniam, że nadal będę ją z uwagą śledził :-).
(-) FJ II, I. R. |
|
| Autor |
Isabella Marie Swan
Poddany

Ranga: Za forum da się posiekać

Miejscowość: Wien
Data rejestracji: 15.12.09 |
| Dodane dnia 05. 08. 2010 10:49:02 |
|
|
Panie ORhada jak dla mnie póki co pomysł pana Klopockiego względem kolei jest dobry. Czy od razu musimy prywatyzować wszystko? Poza tym gdyby JCKM w ogóle nie poruszył tego tematu podejrzewam, że nikt by nie poświęcił mu czasu. A zatem jeśli rząd stara się okazać jakąś inicjatywę w rozwój państwa to czy musimy od razu krytykować jego postępowanie? Moim zdaniem nie. Jeśli Skarb Państwa chce brać udział w rozwoju Kolei to całkiem dobry pomysł, a spółka prywatna cóż ma swoje i wady i zalety (popatrzmy co dzieję się w kolejami prywatnymi choćby w naszej realnej Polsce - aż przykro patrzeć) Dlatego jestem za pomysłem pana Klopockiego.
Rektor C. i K. Uniwersytetu Wielkiego
Reporter BZ, TVR i ML
Właściciel:
Apteki pod Złotym Lwem
Hotelu i Restauracji "Kaiserin Sissi"
Biura Podróży Boogie Reisebüro
Współwłaściciel:
Cesarskiej i Królewskiej Przychodni Zdrowia
Szef Kancelarii Premiera
Liczy się tylko to, co nadaje wartości naszemu życiu

|
|
| Autor |
Conrad von Bielendorf
Poddany

| Dodane dnia 05. 08. 2010 11:46:17 |
|
|
|
Akurat w naszej Polsce, rynek kolejowy jest zdominowany w 95 procentach przez PKP. I na to przykro patrzeć, nie na prywatne. A może konkrurencja dwie lub wiecej społek w tym jedna panstowa ? Im większa konkurencja, tym lepszy stan kolei.Oczywiscie chodzi mi o przewozy, bo wydaje mi się że prywatyzacja torów nie wchodzi w rachubę. Panie O'Rhada zakładamy?:D . |
|
| Autor |
Tivadar Zoltan Szücs
Redaktor

Ranga: Pił herbatę ze Szwejkiem

Miejscowość: Budapest
Data rejestracji: 08.03.09 |
| Dodane dnia 05. 08. 2010 12:43:58 |
|
|
Kaiserlich-koeniglich Staatsbahnen oraz Magyar Kiraly Államvasutak zostaną częściowo sprywatyzowane, jak tylko znowelizujemy przepisy dotyczące spółek (m.in. spółka akcyjna), co ułatwi odsprzedaż takich rzeczy. W budżecie MSW zostały już uwzględnione fundusze na obie spółki. Jakby tak patrząc, na chwilę obecną 100% ma państwo, jednak kiedy tylko będzie można - wystawione zostanie część akcji spółek, ale o wszystkim niebawem.

Tivadar Zoltan baró Szücs |
|
| Autor |
Jacob ORhada
Poddany

| Dodane dnia 06. 08. 2010 00:31:29 |
|
|
Dostojna pani, drodzy panowie! Jestem, jak już pisałem, zwolennikiem wolnego rynku, ponieważ uważam, że jeśli ktoś ma coś swojego to się tym lepiej zajmie niż gdyby miał cała rzeszę pomocników, ale sam nie był właścicielem. W warunkach mikronacyjnych widziałbym to tak, iż rząd miast zajmować się wszystkim, prywatyzowałby dane sektory, oddając je w ręce pasjonatów (sądzę, że jest wielu miłośników kolei). Rolą rządu byłaby inwentaryzacja i określenie zasad. Ja sam nie skorzystam z propozycji pana Bielendorfa, bo się na pociągach nie znam i nie lubię ich jakoś szczególnie. Nie krytykuje też jakoś szczególnie propozycji pana premiera- dobrze, że zajęto się, pod wpływem sugestii JCiKM, kolejami, acz uważam, że można zrobić parę rzeczy lepiej.
Btw. Dokładnie. W Polsce koleje są pseudoprywatne, a i tak wszystkim rządzi państwo. Na zachodzie dominuje kapitał prywatny- no i widać gdzie pociąi są lepsze.
Emigrant morvański. |
|
| Autor |
Conrad von Bielendorf
Poddany

| Dodane dnia 06. 08. 2010 08:46:14 |
|
|
|
Pfff, ja też nie, zastanawiam sie tylko, czy nie skonczy sie to jak zwykle, czyli nie uda sie nikogo znaleźć. |
|
| Autor |
hr Xavery Klopocki
Redaktor

| Dodane dnia 06. 08. 2010 09:44:15 |
|
|
Panie O'Rhada, apeluje o czytanie ze zrozumieniem.
 |
|
| Autor |
Jacob ORhada
Poddany

| Dodane dnia 08. 08. 2010 00:13:31 |
|
|
Szanowny panie hrabio- staram się to zawsze robić w miarę możliwości, acz nie zawsze mi wychodzi . W odniesieniu do pańskiej wypowiedzi, to uważam ów plan za bardzo dobry, z wyjątkiem spółki z udziałem skarbu państwa, albowiem takowym jestem przeciwny z zasady, i ew. uważam, że automatyczne mianowanie inspektora na szefa spółki za nie koniecznie najlepszy pomysł. Ale powtarzam, ogólny plan jest moim zdaniem dobry.
Smutnym faktem jest to, że zapewne trudno będzie znaleźć wymienianego pasjonata kolei, ale może się to uda.
Jakkolwiek by nie było, pragnę zakończyć moje wypowiedzi w tej sprawie (publiczny, czy prywatny), bo może niepotrzebnie się wymądrzam, nie znając się do końca na kolejach, a pozatym, może sztucznie przenoszę realne umiłowanie wolnego rynku do wirtuala.
Emigrant morvański. |
|